fbpx

Tauragė paskelbta žaliausia Lietuvos savivaldybe, padariusi didžiausią proveržį žaliosios infrastruktūros vystyme!

Spartus ekonomikos augimas yra neatsiejamas nuo transporto vystymo ir augimo, o tai neišvengiamai daro įtaką aplinkai ir klimatui. Visgi, transporto sektoriuje slypi ir didžiulis potencialas mažinti taršą.

Žaliausia savivaldybe paskelbta didžiausią proveržį žaliosios infrastruktūros vystyme įgyvendinusi Tauragės rajono savivaldybė. Savivaldybė aktyviai siekia tapti žaliausiu rajonų šalyje, todėl pastaraisiais metais joje buvo įgyvendinti plataus masto pokyčiai: įrengtos elektromobilių įkrovimo stotelės, nupirkti nauji elektriniai autobusai, taikomas nemokamas viešasis transportas vietinio susisiekimo keliais, sparčiai renovuojami daugiabučių namai ir viešieji pastatai, įgyvendinami kiti tvarūs sprendimai.

Tauragė buvo pirmoji savivaldybė, Lietuvoje įsigijusi elektrinių autobusų ir sparčiai žengianti žaliojo miesto vizijos link. Džiaugiamės galėdami prisidėti prie žaliausios savivaldybės projekto 3 naujais, ISUZU Novociti Volt elektrobusais, kurie prisidės prie viešojo transporto teikiamų paslaugų kokybės gerinimo ir oro taršos mažinimo. Tai bus ekologiška, patogi ir patraukli transporto priemonė miesto gyventojams ir svečiams, – sako „UAB Saločiai ir partneriai“ pardavimų vadovas Vygantas Šulga.

Naujieji Novociti Volt vieną kartą įkrautomis baterijomis gali įveikti nuo 200 km, o esant idealioms sąlygoms –  iki 320 km. Autobuso salone telpa ne mažiau kaip 44 keleiviai. Šie autobusai savo klasėje yra efektyviausi, jų elektros sąnaudos nuvažiuoti šimtui kilometrų yra mažiausios. Panaudojama ir stabdymo metu atsirandanti energija, kuri grąžinama į akumuliatorius. Autobusai pritaikyti žmonėms su negalia, jame yra ne tik rampa neįgaliojo vežimėliui įvažiuoti, bet ir informacinės sistemos, garso ir vaizdo signalai, švieslentės. Žmonėms su negalia skirti iškvietimo mygtukai pažymėti Brailio raštu, yra atlenkiamos sėdynės, skirtos žmogaus su negalia palydovui. Keleivių ir vairuotojų saugumui užtikrinti įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, suteikiančios galimybę stebėti transporto priemonės saloną bei išorę.

Tauragės apskrities savivaldybės įgyvendinamai funkcinei zonai Tauragė+ siekiama prisidėti prie Europos žaliojo kurso ir nacionalinių klimato kaitos valdymo tikslų įgyvendinimo, gerinti viešųjų paslaugų prieinamumą ir darbo vietų pasiekiamumą bei paskatinti regiono gyventojus naudotis viešojo transporto paslaugomis. Šio sandorio vertė virš 1 mln. Eurų, o lėšos gautos iš ES struktūrinių projektų.

„Žaliausios savivaldybės titulas įpareigoja siekti numatytų tikslų, gerinti viešojo transporto infrastruktūrą, skatinti gyventojus rinktis ekologiškas, netaršias transporto priemones bei sudaryti palankias sąlygas nuosavą automobilį iškeisti į viešąjį transportą,“ – teigia administracijos direktorė Gintarė Rakauskienė.